Deze vierwielers zijn voertuigen met een lege massa die volgens de regelgeving ten hoogste 350 kg mag bedragen, uitgerust met een motor van maximaal 4 kW (5,6 pk) en met een maximum snelheid van 45 km/u. Zij worden aangemerkt als “bromfietsen” (op vier wielen met een gesloten carrosserie) en men kan er met of zonder autorijbewijs in rijden.
Om in Nederland in een brommobiel te mogen rijden, moet men minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een AM-rijbewijs.
Wanneer mag u brommobiel rijden zonder examen te hoeven afleggen?
- Als u een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor) heeft,
- Als uw rijbewijs B of A is verlopen,
- Als uw rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is of wordt,
Ingeval uw rijbewijs is verlopen of ongeldig verklaard om medische redenen, dient U dit wel om te wisselen voor een AM-rijbewijs. ( U hoeft geen examen af te leggen ) Neem hiervoor contact op met uw gemeente.
Bent U niet in het bezit van enig rijbewijs? Dan dient u een theorie- en een praktijk examen af te leggen voor de bromfiets (dus ook brommobiel). Het praktijkexamen wordt op een afgesloten terrein afgenomen.
Voor deelname aan het verkeer gelden bijna de zelfde regels die van toepassing zijn op auto’s.
De bestuurder van een Ligier brommobiel moet zich gedragen als bestuurder van een auto en rijdt rechts op de rijbaan, dus niet op fietspaden en fietsstroken. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. Er mag 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is (jonger dan 18 jaar) en kleiner dan 1,35m moet het kind in een goedgekeurd kinderzitje zitten. U mag met een brommobiel niet rijden op autowegen en autosnelwegen.
De brommobiel waar u mee rijd moet verzekerd zijn, en op de achterkant moet een ronde witte sticker met rode rand zijn aangebracht waarin in zwarte letters het getal 45 wordt aangegeven.